
California State Board of Pharmacy  BUSINESS, CONSUMER SERVICES AND HOUSING AGENCY 

1625 N. Market Blvd, N219, Sacramento, CA 95834  DEPARTMENT OF CONSUMER AFFAIRS 
Phone: (916) 574-7900  GOVERNOR EDMUND G. BROWN JR. 
Fax: (916) 574-8618 
www.pharmacy.ca.gov 

 

 

 

       

      June 16, 2016 

 

 

 

Colleges of Acupuncture and Oriental Medicine  

 

 

 To whom it may concern,  
 

 The Board received a complaint alleging that Colleges of Acupuncture and Oriental 

Medicine are selling acupuncture needles to students at school bookstores. The Board reminds 

Acupuncture and Oriental Medicine Training Programs of following requirements: 

 

 

 Acupuncture needles are classified under federal and state law as dangerous devices. (21 

C.F.R. §§ 880.5580, 801.109; Bus. & Prof. Code, §§ 4022, subd. (b), 4023.) As such, 

they are deemed unsafe for use except under the supervision of a practitioner licensed by 

law to direct the use of such device, and federal law restricts them to sale by or on the 

order of a licensed acupuncturist. (21 C.F.R. § 801.109.) 

 

 Any person or entity who sells for resale, or negotiates for distribution, or takes 

possession of, any dangerous drug or device, or otherwise acts as a wholesale merchant, 

broker, jobber, customs broker, reverse distributor, or agent for California patients must 

be licensed by the Board as a wholesaler (resident or non-resident) before doing so.  This 

would include any persons or entities doing any of these activities with regard to 

acupuncture needles.  (Bus. & Prof. Code, §§ 4043, 4160, 4161.) 

 

 Acupuncture Training Programs interested in applying for a wholesaler license may 

obtain an application from the following link to the California State Board of Pharmacy 

website http://www.pharmacy.ca.gov/forms/wls_main.shtml. For questions regarding 

the status of a pending application or licensing requirements, email your questions to 

wlsstatus@dca.ca.gov.  

 

 For verification of whether a company is a licensed wholesaler in California, visit the 

California State Board of Pharmacy’s website at www.pharmacy.ca.gov, License 

Verification System. (Bus. & Prof. Code, § 4106.) 

 

 Manufacturers registered with the Federal Food and Drug Administration or the 

California Department of Public Health, Food and Drug Branch, who only sell dangerous 

devices for which they are the registered manufacturer are exempt from obtaining a 

wholesaler license from the Board.  (Bus. & Prof. Code, § 4160, subd. (h).) 
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 Notwithstanding the federal limitations on use of acupuncture needles by licensed 

practitioners, acupuncture students who are engaged in a course or tutorial program in 

acupuncture, or who are graduates of an approved educational and training program and 

participating in a post-graduate review course that does not exceed one (1) year in 

duration at the approved educational and training program, are not prohibited from 

administering acupuncture treatment as part of their  training provided the practice of 

acupuncture is supervised by a licensed acupuncturist. Acupuncture students, under 

supervised practice, may also purchase acupuncture needles provided that they show 

proof of enrollment in an approved Acupuncture Training Program to the licensed 

wholesaler or FDA registered manufacturer.  (Bus. & Prof. Code, §§ 4935, subd. (d), 

4937, subd. (a); Cal. Code Regs., tit. 16, § 1399.436, subd. (b).) 
 

Accordingly, all persons or entities engaged in distribution of acupuncture needles, including 

Acupuncture Training Program bookstores or other sellers, must be licensed by the Board as a 

wholesaler to participate in distribution of these dangerous devices. 

 

Thank you for your cooperation.  If you have any questions, please contact Inspector Sarah 

Bayley at sarah.bayley@dca.ca.gov or call her at (626) 355-6984.  

 

      

 

 

      Sincerely, 

 

      Virginia Herold     

      Executive Officer  

 

      By 

 
      Sarah Bayley 

 

      Sarah Bayley, Pharm. D. 

      Inspector 
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